Mesaj cu ocazia împlinirii a 107 ani de la înfiintarea ASE

Dragi membri ai comunitatii universitare,

Fiecare dintre marile calatorii, care stau la baza unei povesti de succes, a început cu primii pasi. Avem numeroase motive sa credem, cu mândrie, ca înfiintarea prin Decret Regal, semnat la data de 6 aprilie 1913, a Academiei de Înalte Studii Comerciale si Industriale este o indiscutabila astfel de poveste. Orice edificiu, creat pentru a forma specialisti, a modela caractere puternice, a se pozitiona favorabil în peisajul societal si a construi punti peste secole, are nevoie de câteva ingrediente ale reusitei, cum ar fi: un context istoric favorabil pentru mari idei; un grup de initiatori dedicati, care cred în menirea unei universitati si pun bazele acesteia; dascali de exceptie; studenti doritori de învatatura, personal didactic auxiliar si nedidactic profesionist si loial valorilor universitatii; o retea puternica de parteneriate, concepute strategic si derulate consecvent si benefice pentru noi toti.

Toate acestea au reprezentat factorii progresului în primii ani de functionare a universitatii noastre, valori referentiale pe care le-au slujit miile de cadre didactice (în fata carora ne plecam cu respect), elemente valoroase de tezaur academic (valorificat de peste 100 de generatii de absolventi) si repere care ne ghideaza în toate activitatile pe noi, cei care avem onoarea sa alcatuim, astazi, comunitatea noastra universitara.

Predecesorii nostri ne-au lasat mostenire numeroase scrieri, din a caror lectura rezulta ca Academia de Studii Economice este sediul unei entitati în care s-au format, în decursul timpului, personalitati competente si întreprinzatoare, care au acumulat cunoastere avansata si au diseminat-o catre întreaga societate româneasca, dar si catre mediul stiintific international. În timp, Universitatea nostra a devenit un spatiu al dialogului de idei îndraznete, o Alma Mater la care doresc sa studieze mii de tineri si la care revin cu gândul, dar si cu faptele, miile sale de absolventi, un loc al initiativei bine cumpanite, dar si al concretizarii minutioase. Cu alte cuvinte, Academia de Studii Economice reprezinta, pentru cei mai multi dintre noi, familia noastra.

Avem ocazia de a sarbatori zilele acestea 107 ani de la înfiintarea Academiei de Studii Economice din Bucuresti, moment prielnic pentru a ne reaminti semnificatia importanta si rolul prestigios al Universitatii noastre în cadrul învatamântului superior românesc si european. În aceste momente este necesar sa aratam respect si recunostinta tuturor celor care, de-a lungul timpului, au conturat valorile fundamentale si au pus bazele unei culturi a performantei, care a contribuit decisiv la devenirea universitatii si comunitatii noastre.

În acelasi timp, suntem mândri ca putem continua traditia acestora si ca avem posibilitatea de a participa la împlinirea viziunii si misiunii asumate de Universitatea noastra. Împreuna demonstram, pe zi ce trece, ca Academia de Studii Economice din Bucuresti se poate plasa, la nivel national si international, pe pozitia de lider al educatiei universitare si cercetarii în domeniile economic, administrarea afacerilor, tehnologia informatiei si a comunicatiilor, stiinte administrative, stiinte juridice, filologie si sociologie.

Aprecierea nationala, la toate nivelurile, precum si pozitionarea Academiei de Studii Economice din Bucuresti ca lider în învatamântul superior economic si de administratie publica din România si Europa de Sud-Est, pozitie confirmata oficial si formal de clasamentele universitare internationale relevante, nu ar fi fost posibila fara activitatea de zi cu zi, responsabila si devotata, a tuturor membrilor valoroasei noastre comunitati universitare.

Va multumim tuturor pentru eforturile, seriozitatea, dedicatia si intensitatea activitatilor didactice, de cercetare, de relationare cu comunitatea stiintifica internationala si cu mediul economico-social!

Anul acesta, aniversarea Universitatii noastre ne gaseste în circumstante deosebite care, în mod firesc, ne pondereaza sentimentele pe care le manifestam de regula cu prilejul acestui eveniment. Acum, mai mult ca niciodata, avem convingerea ca valorile pe care le împartasim împreuna, precum si sentimentul ca apartinem unei comunitati solide si unite, pot deveni cele mai valoroase atuuri pe care le detinem. Suntem în fata unor provocari, dileme si incertitudini, la care am demonstrat, deja, ca avem capacitatea sa gasim cele mai potrivite raspunsuri, ramânând uniti chiar si atunci când activitatea noastra trebuie desfasurata de la distanta. Avem convingerea ca unitatea si solidaritatea, pe care le-am manifestat în atât de multe situatii, vor ajuta comunitatea, si pe fiecare dintre noi, sa traversam cât mai bine momentul dificil în care ne aflam.

Ramânând fidela valorilor sale, comunitatea Academiei de Studii Economice din Bucuresti s-a implicat si va continua sa se implice, atât la nivel institutional, cât si individual, în eforturile de combatere a efectelor produse de toate crizele prin care suntem nevoiti sa trecem. Fiecare simtim ca societatea are asteptari de la mediul universitar, iar Academia de Studii Economice din Bucuresti va raspunde acestor asteptari, va sustine si promova initiativele si proiectele valoroase, care sunt propuse de membrii sai sau implica participarea institutionala a Universitatii noastre.

Asteptam, în continuare, de la colegii nostrii, cadre didactice si cercetatori, acelasi înalt profesionalism, devotament fata de valorile universitatii, creativitate în procesul de identificare a celor mai potrivite solutii la provocarile cu care ne confruntam, precum si plasarea comportamentului nostru în perspectiva strategica.

De la studentii nostri asteptam o si mai mare dedicare pentru valorile de baza ale unui învatamântul de calitate, excelenta în cercetare stiintifica, implicare în viata studenteasca, în sensul sau cel mai larg, optimism si încredere în fortele proprii.

De la personalul didactic auxiliar si nedidactic asteptam acceeasi seriozitate în activitatile curente, implicarea fara rezerve în toate actiunile care vizeaza realizarea strategiilor si programelor pe care le avem în implementare, sa aiba încredere în noi si în fortele proprii si sa înteleaga contextul mai dificil, în care functionam în prezent.

Universitatea noastra asigura societatea româneasca ca ne vom îndeplini viziunea si misiunea asumate, ca îi întelegem framântarile si ca, în acest sens, vom continua sa contribuim, cu toata expertiza noastra, la identificarea solutiilor optime pentru a depasi provocarile prin care trecem, ca se poate conta pe noi în orice situatie, în care este nevoie de potentialul nostru profesional si stiintific.

Partenerilor din tara si din strainatate le transmitem mesajul ferm ca angajamentele, pe care ni le-am asumat în baza numeroaselor acorduri încheiate, vor fi îndeplinite cu succes, ca proiectele începute vor continua cu si mai mare intensitate si ca nu exista sincope sau jumatati de masura în planul excelentei profesionale si stiintifice comune.

Avem certitudinea ca Academia de Studii Economice din Bucuresti, pe care o iubim cu totii, va redeveni cât mai rapid locul în care sa ne întâlnim, fata în fata, în fiecare zi, cu colegii, studentii si partenerii nostri!

Cu dorinta de a ne revedea cât mai curând, va multumim, dragi prieteni si colegi!

Va uram sanatate, putere si atitudine pozitiva pentru dumneavoastra si pentru toti cei dragi!

La Multi Ani, Academia de Studii Economice din Bucuresti!

Vivat, crescat, floreat!

RECTOR,                                         PRESEDINTE,

Prof. univ. dr. Nicolae ISTUDOR    Prof. univ. dr. Miron DUMITRU