Mesaj de ziua profesorului Marin Dinu

Astazi 06 Mai 2020 se împlinesc 70 de ani de la nasterea unuia dintre valorosii exponenti ai scolii românesti de economie,

Prof. univ. dr. Marin Dinu

Este indiscutabil ca timpul trece dar scurgerea sa nu trebuie sa ne macine ci sa ne împlineasca, acesta devenind material de baza al unor constructii care dainuie peste timp. Înteleptii, ne-au învatat ca „pierderea de timp este actul cel mai ireparabil„ (Axel Oxenstierna), ca „avem cu totii câte o masina a timpului„ (Jeremy Irons) care, daca ne duce înapoi, ne îmbogateste în amintiri, iar daca ne îndreapta spre viitor, ne doteaza cu visuri si ne permite sa fim creativi si ca „ întelepciunea merge înaintea timpului, oportunitatea odata cu acesta, iar remuscarile dupa el„ (Charles Caleb Colton). Nu doar marele Octavian Paler, ci si fiecare dintre noi, întelegem mai devreme sau mai târziu, ca desi„ timpul are prostul obicei de a fi ireversibil„, stiinta întrebuintarii lui ne face mai bogati pentru ca, desi traim sub acelasi cer, avem orizonturi diferite.

Suntem convinsi ca toate aceste gânduri si multe altele îl anima si pe Prof. univ. dr. Marin Dinu, acum când aniverseaza sapte decenii de viata plina de împliniri în plan personal, profesional si stiintific. Manifestarea plenara în calitate de membru al comunitatii universitare a prestigioasei noastre universitati a fost pentru domnia sa întotdeauna o onoare dar si o împlinirea a unei vocatii, iar atingerea marii performante în acest plan este rezervata doar celor care îsi vad comportamentul compatibil cu ceea ce spunea Eleanor Roosevelt „ Mintile mari discuta idei, cele medii discuta evenimente iar cele scurte discuta despre oameni„. Colegul pe care îl sarbatorim astazi, a dovedit ca a înteles din tinerete ca pentru a reusi sunt necesare câteva ingrediente esentiale, îndeosebi: vocatie, dedicare, eruditie, elocinta, înalte capabilitati de comunicare, maiestrie în administrarea dimensiunii metaforice a discursului academic, farmec personal si simtul masurii lucrurilor. La fel ca multi dintre cei mai pretuiti membri ai familiei noastre universitare, si sarbatoritul de astazi s-a orientat în decursul deceniilor catre „ curentul principal„ al stiintei economice dovedind atasament ferm pentru „mersului ideilor economice la români„, ceea ce i-a permis sa contribuie la formarea a numeroase generatii de economisti si la progresului stiintei economice autentice.

Domnul Prof. Univ. Dr. Marin Dinu detine doze consistente din fiecare dintre ingredientele unei cariere de succes, oferind si un mix al calitatilor plasat la cel mai înalt nivel de sinergie. Domnia sa este un remarcabil promotor al ideilor referentiale pentru cele mai reputate scoli de gândire care au îmbratisat fenomenologia economica. Reusita exemplara în demersul de a desprinde esenta fenomenelor economice, a argumenta ratiunea de a fi a starilor de fapt din economie si a convinge de rolul specific pe care îl poate avea mix-ul de factori care îsi pun amprenta asupra economiei a avut la baza o educatie de cea mai înalta tinuta, un fond cultural si intelectual deosebit dar si o cerbicie exemplara în a acumula, analiza si conceptualiza informatii si stari de fapt reprezentative. Peisajul universitar românesc s-a dotat la momentul maturitatii creative cu un activ uman de foarte buna calitate care s-a slefuit pe parcursul unei cariere exemplare, presarate cu succese solide în lucrul cu studentii dar si cu membrii colectivelor din care a facut parte sau pe care le-a coordonat, cu dedicare fata de lumea cartilor pe care le-a scris sau a caror publicare a facut-o posibila, cu plusul de civism manifestat ori de câte ori s-a implicat în „ treburile cetatii„. 

Profilul personal al domnului Profesor Marin Dinu este garnisit cu statutele de: student exemplar si lider al studentilor la numeroase niveluri ale peisajului academic, cadru didactic dedicat si care a împletit în mod adecvat epistemologia cu praxiologia pe tarâmul stiintie economice, cercetator profund si riguros care a debutat în perioada cercurilor stiintifice studentesti si s-a consacrat sustenabil în decursul anilor, decan, director de departament si membru al consiliului facultatii de Economie Teoretica si Aplicata si al senatului universitar al Academiei de Studii Economice din Bucuresti, care a probat pe deplin capabilitatile de relationare cu ceilalti si de leadership modern. La functiile academice se pot adauga: inteligenta speciala dovedita în procesul de identificare a cailor de urmat si de aplicare a solutiilor pe care le-a identificat; caleidoscopul de pozitii la nivel societal (exercitarea peste doua decenii a functiilor de Secretar General al AGER, cofondator si membru în conducerea AFER, autor prolific si editor inspirat, membru si vicepresedinte al Senatului României, doua mandate membru al Consiliului de Administratie al BNR) la nivel stiintific (conducator de doctorat si manager de proiecte de cercetare, nationale si internationale), în plan civic (prin implicarea activa în dialogul de valori conexe cu cerintele unei societati democratice si pluraliste).

Trebuie mentionate în acest context zecile de manuale, carti de autor (se remarca Economia României. Întreprinderile mici si mijlocii. Cum ne integram? pentru care a primit în anul 2004 Premiul „P:S: Aurelian din partea Academiei Române si Razbunarea trecutului. Capitalismul în primele cinci luni postdecembriste. pentru care a primit în anul 2015 Premiul„ Virgil Madgearu al Academiei Române), tratate relevante pentru domeniul economie, sutele de articole în care au fost analizate principalele provocari conexe cu procesul de tranzitie la economia de piata, avansarea procesului de globalizare, luminile si umbrele ceului de integrare economica europeana, societatii bazate pe cunoastere sau modernizarii economiei si societatii românesti. Reamintim faptul ca, la momentul la care, în anul 2016, Senatul Academie de Studii Economice îi acorda Diploma de merit „Virgil Madgearu„ cu medalie de aur, academicianul Gheorghe Zaman îl descria în felul urmator „ este definit prin pasiune nu prin fanatism, prin rigoare si nu prin rigiditate, prin caldura umana si nu prin populism, prin sinceritate si nu prin indiscretie, prin concretete în abordari si nu prin factorlogie sterila, prin echilibru si nu prin partizanat orb, prin acceptarea compromisului rational si nu prin acte compromitatoare„.

Sarbatoritul a fost pe parcursul întregii sale cariere pe deplin devotat unui crez ai carui piloni referentiali sunt: colectarea si prelucrarea de informatii de calitate, corecte si urmarite cu consecventa; comunicarea elevata si plina de rationalitate; viziune coerenta în baza careia ideile nu ramân în starea lor latenta ci sunt integrate în proiecte ambitioase; analiza corecta a realitatilor economice pentru a întelege ce este de facut si cum se poate concretiza acest demers ambitios. Domnul profesor Marin Dinu este permanent preocupat sa se apere, „în primul rând, de el însusi„, sa aiba perceptia corecta asupra fenomenelor si proceselor care graviteaza în jurul sau, sa scruteze viitorul dar sa nu omita valoroasa traditie a scolii economice românesti, sa aduca în atentia celor cu care a relationat modul firesc de functionare a valorilor fundamentale ale lumii si, mai ales, cum acestea sunt intermediate de tot mai schimbatoarea natura umana. Cei care l-am cunoscut si am lucrat cu domnia sa în diverse proiecte, ne aducem aminte cu placere de strasnicia cu care insista asupra calitatii întelegerii si a explicatiei, asupra faptului ca economia nu este totul, nu acopera orice în vietile noastre, chiar daca ne stârneste patimile, ca gândirea si actiunea economica trebuie sa fie congruente cu toti determinantii si toate componentele unui întreg aparte, ca schimbarea produsa de perspectiva macroeconomiei, obliga la remodelarea discursului public si la recalibrarea comportamentului social, ca interpolarea Economiei în stiintele vietii omului o vindeca de autosuficienta. Apreciem si cu acest prilej abilitatea cu care Profesorul Marin Dinu metaforizeaza, pune idei multe în cuvinte putine, cugeta si apoi glasuieste, asculta, selecteaza, prelucreaza si apoi face judecati de valoare. Pentru cei care îl cunoac mai putin, sunt extrem de expresive urmatoarele gânduri ale sale „ Bunul-Simt este elementul fundamental al Naturii Umane care prin combinare da metode de functionalitate în varii planuri emergente: stapânind Emotia da Dreptate, la un loc cu Ratiunea da Adevarul, în conjunctie cu Puterea da Legea, asociat cu Democratia da Ordinea, resuscitat în Concurenta da Avutie, moderând instinctul Aproprierii da Bunastare

Cu un astfel de moment aniversar, ne exprimam profunda pretuire pentru un intelectual special, apreciem câstigul incontestabil obtinut de toti cei care s-au aflat în preajma unui astfel de dascal exemplar si îi uram noi si la fel de consistente succese în plan personal, profesional, stiintific si organizational.

 

Presedinte al Senatului                 Rector

Prof. univ. dr. Dumitru Miron          Prof. univ. dr. Nicolae Istudor